Kako napraviti listu zvanica?

Kako napraviti listu zvanica

Sastavljanje liste zvanica nije lagan posao, možda je čak i jedna od najtežih obaveza u procesu planiranja vjenčanja. Ali uvijek postoje načini da se stvari olakšaju i učine zabavnima. Spisak zvanica je potrebno napraviti nedugo nakon što se odlučite za budžet i lokaciju, posebno iz razloga što ćete tada imati uvid u cijenu po osobi, kapacitet lokala i koliko pozivnica za vjenčanje će Vam biti potrebno. Najlakši način za sastavljanje liste zvanica je da uzmete svesku i da počnete upisivati sva imena osoba koje želite da prisustvuju Vašem vjenčanju.

Nakon što napravite opširnu listu vrijeme je da listu podijelite u tri kategorije:
A – Neophodni gosti:
– Porodica i bliski prijatelji

B – Gotovo neophodni gosti:
– Prijatelji, radne kolege i porodični prijatelji

C – Bilo bi lijepo kada bi prisustvovali:
– Daleki rođaci, stari prijatelji i ostali poznanici

Treba imati u vidu da će jedan dio zvanica doći u pratnji svojih supružnika i/ili djece. U zavisnosti koliko ste zvanica imali obično 20-30% zvanica bude spriječeno da prisustvuje Vašoj svečanosti.

Takođe prilikom sastavljanja liste zvanica doći će do nesuglasica sa Vašim vjerenikom, njegovim i Vašim roditeljima. Uvijek će biti gostiju koje bi oni pozvali a koje Vi ne poznajete ili ne marite da li će prisustvovati Vašem velikom danu. U samom početku trebate se dogovoriti jer najčešći uzrok prisustva ljudi koje ne poznajete ili ih niste imali u planu pozvati je usmeno zvanje, nemojte dozvoliti da Vi ili Vaša porodica usmenim pozivanjem pozovete goste koje inače niste imali u planu pozvati i samim tim sebi uskratite par mjesta koja ste čuvali za Vaše prijatelje. Prije nego što nekoga usmeno pozovete zapitajte se “Želim li ja zapravo da ova osoba prisustvuje mom vjenčanju?”.

Tekst je preuzet i preveden sa: http://www.weddingwire.com/wedding-timeline/just-engaged/build-your-wedding-guest-lists.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *