KAKO ODABRATI IDEALNE POZIVNICE ZA VJENČANJE?

U stanu sjede mladić i djevojka. Sa lijeve strane mladić sjedi na stolici i drži tablet u ruci, a sa desne strane sjedi djevojka u stolici i drži lap-top u krilu. Tekst na fotografiji "Mnogo je načina da priuštite sebi nešto lijepo i drugačije za dan vjenčanja birajte samo najbolje!"

Mi vjerujemo da su vjenčanja divni događaji koji se pamte zbog mnoštva lijepih i nezaboravnih trenutaka. Radosna vijest i pozivnica za vjenčanje će Vašim zvanicama biti ono prvo što će ostaviti poseban utisak na predstojeći događaj.

Pozivnice za vjenčanje zajedno sa ostalim elementima kao što su reveri, zahvalnice, tablice i sl. predstavljaju jedan dio teme koja će biti dominantna na ceremoniji vjenčanja.

Da bi naručili pozivnice potrebno je da imate spreman protokol vjenčanja i broj zvanica.

Dok izbor pozivnica za vjenčanje jednima predstavlja radostan i lak proces, za druge može biti izuzetno težak i neodlučan.

Pozivnica ne predstavlja samo komad papira na kojem je ispisan tekst. Dizajn same pozivnice ima takođe veliki značaj.  

Pozivnice su prepune simbolike i detalja koji su važni. Ti detalji su vidljivi u samom tekstu i izgledu pozivnice, dok čin simboličnog uručenja pozivnica Vašim gostima i radost u njihovim očima predstavlja tek početak niza nezaboravnih trenutaka. 

Naredne korake smatramo bitnima za izbor Vaših pozivnica za vjenčanje.

Dizajn, vrsta pozivnice za vjenčanje
Pozivnice za vjenčanje, Megatrend. Četiri pozivnice različitog dizajna i oblika poredane u obliku kvadrata. Dvije pozivnice su romantičnog dizajna, jedna pozivnica je šaljivog dizajna, jedna moderng i jedna klasičnog dizajna.

Postoji mnogo vrsta pozivnica u našoj ponudi. One se kreću od pozivnica klasične forme i izgleda, preko romantičnih i šaljivih do potpuno modernog i dizajnerski aktuelnog izgleda pozivnice. 

Prava istina ovde je ta da ne postoji pravi ni pogrešan izbor.

Izdvojili smo najčešće tražene kategorije

Vaš izbor može zavisiti od teme Vašeg vjenčanja ili prosto od toga šta Vam se dopada. Naš jedini savjet ovdje bi bio da pogledate našu kompletnu ponudu ili ako niste sigurni izaberete pozivnice klasične forme sa kojom zasigurno ne možete pogriješiti.

Pregledanjem kompletne ponude pozivnica za vjenčanje povećavate šansu da dođete do idealne pozivnice kojom ćete biti oduševljeni i Vi ali i Vaši gosti.

Ponekad mladenci žele imati pozivnice za vjenčanje i zahvalnice sličnog dizajna pa kod ovog koraka Vam savjetujemo da razmislite o tome.

Dimenzije i oblik pozivnice za vjenčanje
Pozivnice za vjenčanje, Megatrend. Četiri pozivnice poredane jedna pored druge u obliku kvadrata, sa desne ka lijevoj strani, na kojoj su dvije pozivnice kvadratnog oblika, jedna pozivnica vertikalnog oblika i jedna pozivnica horizontalnog oblika.

Bez obzira da li Vam se više dopadaju horizontalne, vertikalne ili kvadratne pozivnice za vjenčanje, manje i simpatičnije ili veće i naglašene potrebno je voditi računa o njihovoj veličini. Razlog za to je tekst koji će ići na pozivnice. 

Po obliku pozivnice dijelimo na:

Ukoliko imate veći tekst uvijek je bolja opcija izabrati i veće pozivnice za vjenčanje kako bi Vaš tekst mogao stati i biti lijepo raspoređen i čitak.

Izbor malih pozivnica za vjenčanje sa mnogo teksta nije baš dobra ideja jer u takvim slučajevima postoji opasnost da tekst bude sitan kako bi mogao stati na pozivnicu ili da određeni dijelovi teksta budu izmijenjeni, skraćeni ili čak potpuno izbačeni.

Isto tako ako je Vaš tekst mali nije najbolja ideja takav tekst staviti na velike pozivnice jer prosto teksta nema dovoljno što će usloviti pojavu praznog prostora.

U takvom slučaju bolje je izabrati manje pozivnice za vjenčanje.

Koverta za pozivnicu

Pozivice za vjenčanje, Megatrend. Dvije pozivnice kvadratnog oblika jedna naspram druge. Lijeva pozivnica je sklopljena i pored papira za štampu, omotača i ukrasne mašne ima i klasičnu kovertu koja dolazi uz tu pozivnicu. Desna pozivnica ima papir za štampu i omotač ali nema klasičnu kovertu.

Ovde se misli na klasičnu kovertu (pismo). Određeni modeli pozivnica dolaze sa pratećim kovertama koje su uključene u cijenu pozivnica za vjenčanje. 

Druge pozivnice su pak dizajnerski predviđene da budu bez prateće koverte. Umjesto toga, te pozivnice za vjenčanje imaju omotače, futrole, presavijaju se i vežu ili imaju druge forme oblika kako bi izbjegle klasičnu kovertu.

Mnogim našim kupcima je važno da i takve pozivnice imaju prateću kovertu pa ih oni dodatno naručuju sa njihovim pozivnicama za vjenčanje. 

Bitno je da prije narudžbe razmislite da li su i Vama potrebne dodatne, klasične koverte za Vaše pozivnice.

Sklapanje pozivnica za vjenčanje

Pozivnice za vjenčanje, Megatrend. Pojedinačni dijelovi pozivnice prikazani na lijevoj strani koji su sadržani od papira za štampu, omotača, kartice i špagice. Na desnoj strani su svi ti dijelovi sklopljeni i prikazuju kako izgleda sastavljena, tj. sklopljena pozivnica.

Određeni modeli pozivnica za vjenčanje sadrže više elemenata i kako biste ih uručili Vašim zvanicama potrebno je da ih sklopite/sastavite. To može podrazumijevati presavijanje papira, ubacivanje papira u omotač, vezanje trakica u mašnu, lijepljenje dodatnih ukrasa itd. 

Za sklapanje Vam nije potreban nikakav alat, samo vrijeme. 

Pozivnice za vjenčanje, Megatrend. Prednosti i mane kod naručivanja sklopljenih i nesklopljenih pozivnica. Prednost sklopljenih pozivnica je ta što Vam nije potrebno dodatno vrijeme za sklapanje pozivnica. Mane sklopljenih pozivnica su to da je vrijeme isporuke proizvoda duže i to što su sklopljene pozivnice skuplje. Prednosti nesklopljenih pozivnica su to da je vrijeme isporuke kraće i jeftinije su, a mana je ta da Vam je potrebno vrijeme za njihovo sklapanje.

S toga buduće mlade to vrijeme za sklapanje pozivnice vole provesti sa svojim drugaricama gdje uz malo truda i lijepog druženja mogu vrlo brzo otkačiti ovaj zadatak na svom spisku obaveza za proslavu vjenčanja.

Mi nudimo i uslugu sklapanja pozivnice ali Vam preporučujemo narudžbu nesklopljenih pozivnica, jer su jednostavne za sklapanje, rok isporuke je brži i jeftinija je opcija.

Boja papira

Pozivnice za vjenčanje, Megatrend. Poredani modeli pozivnica jedan pored drugog, sa lijeva na desno, u boji šampanjca, lješnika, u beloj i bež boji kao i ostalim kremastim bojama.

Mnogim našim kupcima boja predstavlja glavnu temu vjenčanja, pa počinju selekciju dostupnih pozivnica baš po ovom kriterijumu. Dok svaka boja ima svoje značenje, ukoliko nemate posebnih, sentimentalnih razloga da pozivnice budu u određenoj boji, mi Vam svakako preporučujemo pozivnice u svijetlim kremastim bojama.

To su boje, šampanjca, bež boja, boja lješnika, prljavobijela i bijela boja. Ovo su klasične boje sa kojima nikad pa tako i u 2020. godini ne možete pogriješiti prilikom izbora pozivnica za vjenčanje. 


Određeni mladenci žele imati usklađenu boju papira za njihove pozivnice i zahvalnice tako da bi kod ovog koraka trebali razmisliti i o tome. 

Takođe ponekad postoji i potreba da i ostali elementi vjenčanja, kao što su npr. reveri, budu u istoj boji i nijansama pa je pametno već na početku znati da li i Vi to želite.

Vrsta papira

U našoj ponudi možete naći nekoliko vrsta papira. Uglavnom su to glatki, sjajni, sedefasti papiri, zatim glatki matirani papiri bez sjaja i reljefni, hrapavi papiri kojih ima više vrsta. 

Reljefni papiri mogu imati različitu teksturu.

Ona može biti blago primjetna poput satenske (zrnaste) teksture papira, potom izuzetno primjetna poput simetrične rebraste teksture papira ili tekstura može biti nepravilna (nesimetrična) sa različitim udubljenjima ili ispupčenjima nalik na bore ili druge nepravilne oblike. 

Ovaj korak se takođe odnosi kako na pozivnice za vjenčanje tako i na zahvalnice.

Vrsta, odnosno tekstura papira je važna jer doprinosi kompletnom utisku doživljaja same pozivnice za Vaše goste kada je uzmu u ruke i vrhovima pristiju osjete teksturu papira.

Cijena pozivnice za vjenčanje

Kao i kod kupovine svakog proizvoda tako i ovde treba povesti računa o cijeni odnosno o iznosu ukupnog budžeta koji je moguće potrošiti na pozivnice za vjenčanje. 

Jeftinije pozivnice ne znači da su nužno i slabijeg kvaliteta ili manje lijepe od skupljih modela. 

Takve pozivnice često mogu biti simpatičnije i privlačnije od skupljih modela, a nerijetko mogu sadržati i određene ukrase poput zlatotiska. 

Još jedan način uštede se odnosi na opciju sklapanja pozivnice. 

Ukoliko Vam zaista nisu potrebne sklopljene pozivnice za vjenčanje ne bi bilo loše razmisliti o porudžbini nesklopljenih pozivnica budući da je ova opcija jeftinija a proces sklapanja nijedne pozivnice nije komplikovan i iziskuje samo vrijeme.

Pogledaj cijene pozivnica za vjenčanje

Kliknite ovdje

Količina pozivnica za vjenčanje

Ovde bi važilo pravilo — što preciznije to bolje. 

Idealno je ako imate precizan broj gostiju koje želite da pozovete na Vaše vjenčanje. Ako pak niste sigurni koliko pozivnica za vjenčanje Vam je potrebno naša preporuka je da broj ukupnih zvanica podijelite sa dva i tako ćete doći do približnog (grubog) broja pozivnica za vjenčanje koje su Vam potrebne. 

Naš savjet je i da poručite 10—15 komada više ako nemate precizan broj zvanica. 

Važno je znati tačnu količinu pozivnica za vjenčanje koja Vam je potrebna kako zbog organizacije vremena za koje morate podijeliti pozivnice, tako i zbog računanja vremena koje je potrebno za izradu i dostavu pozivnica, naročito ako kupujete sklopljene pozivnice.

Takođe ukoliko želite naručiti i zahvalnice za Vaše vjenčanje trebali bi unaprijed razmisliti i o njihovoj količini koja bi Vam bila potrebna.

Tekst za pozivnice

Primjer jedne pozivnice za vjenčanje iz Megatrend na kojoj je u fokusu tekst sa pozivnice koji je fotografisan izbilza.

Tekst je možda i najbitniji dio narudžbe i odabira pozivnica za vjenčanje.

Naši kupci nerijetko zanemaruju ovaj dio koji je u suštini ključan.

Tekst je ogledalo Vaše kulture i pismenosti te je s toga bitno da bude adekvatno uređen. Ukoliko imate određene pravopisne nedoumice uvijek se možete posavjetovati sa prijateljima i rodbinom ili poslužiti internetom. 

Informacije u tekstu pozivnice mogu biti poredane hronološki ili po važnosti, ali ono što je zapravo najbitnije jeste da u tekstu budu sadržani svi podaci jer sama suština pozivnice za vjenčanje bez obzira na njen izgled to jeste zapravo tačno informisanje Vaših zvanica.

Pored svih bitnih podataka koji se trebaju naći u tekstu pozivnice, vrlo je važno da tekst bude odgovarajuće dužine za odgovarajuću pozivnicu za vjenčanje. 

Ako nemate ideju ili ne znate kako bi Vaš tekst trebao izgledati neke od tekstova za pozivnice možete pogledati na našem sajtu klikom na sledeći — LINK

Što se tiče zahvalnice za vjenčanje mi Vam preporučujemo da imate minimalnu količinu teksta na njima. Obično je to datum vjenčanja, imena mladenaca i kratak tekst zahvalnosti ili prigodan citat.

Font/vrsta slova za štampu teksta na pozivnice

Primjeri fontova za tekst za pozivnice za vjenčanje u Megatrendu. Ilustracija je podijeljena u tri dijela u lijevom dijelu nalazi se primjer velikog i malog slova „i” prikazan u serif fontu u srednjem dijelu ilustracije je slovo „i” prikazano u sans serif fontu dok je u desnom dijelu ilustracije slovo „i” prikazano u script fontu.

Izbor fonta takođe doprinosi opštem izgledu i utisku pozivnice za vjenčanje kao i zahvalnice. Ono o čemu ovde trebate voditi računa jeste sam tip pozivnice za koju ste se odlučili te ćete shodno tome željeti da izaberete određen font. 

Ako ste se odlučili za pozivnice koje imaju klasičan, svečan, formalan izgled i niste sigurni koji font bi izabrali onda je dobra ideja da se odlučite za jedan od tzv. „serif” fontova iz naše ponude. 

Serif fontovi su oni koji sadrže crtice i produžetke na ivicama slova. Takvi fontovi su lakši za čitanje (što je naročito bitno ako imate dosta teksta koji ide na male pozivnice) i smatraju se svečanim i formalnim.

Sa druge strane ako ste se odlučili za pozivnice koje su više u neformalnom stilu ili su šaljive i simpatične ovde možete primijeniti i tzv. „script” fontove koji izgledaju kao da su rukom ili četkicom pisani i „sans serif” fontove koji su bez crtica i produžetaka na ivicama slova i izgledaju kao štampani, elektronski fontovi. 

Ukoliko niste sigurni oko izbora fontova mi Vam predlažemo da se držite ovih preporuka ili da taj posao prepustite nama.

Kako smo već na početku i rekli, mi smatramo da su vjenčanja prelijepi životni događaji koji stvaraju porodicu i započinju novi ciklus života. Samim tim pozivnice za vjenčanje simbolizuju poziv za Vaše goste da prisustvuju osnivanju novog ciklusa koji Vi stvarate. 

Kako bi upotpunili Vaše vjenčanje i učinili ga nezaboravnim mi  Vam nudimo i ostale elemente za vjenčanje kao što su reveri, tablice, zahvalnice, brojevi za stolove, pokloni za goste ali i mnoge druge proizvode koje možete pronaći na našem sajtu.

Dizajn i vrsta pozivnica za vjenčanje?

Vaš izbor dizajna i vrste pozivnica može zavisiti od teme Vašeg vjenčanja ili prosto od toga šta Vam se dopada. Naš jedini savjet ovde bi bio da pogledate našu kompletnu ponudu ili ako niste sigurni izaberete pozivnice klasične forme sa kojom zasigurno ne možete pogriješiti. u003cbr/u003ePregledanjem kompletne ponude pozivnica za vjenčanje povećavate šansu da dođete do idealne pozivnice kojom ćete biti oduševljeni i Vi ali i Vaši gosti.

Dimenzije i oblik pozivnica za vjenčanje?

Bez obzira da li Vam se više dopadaju horizontalne, vertikalne ili kvadratne pozivnice za vjenčanje, manje i simpatičnije ili veće i naglašene potrebno je voditi računa o njihovoj veličini. Razlog za to je tekst koji će ići na pozivnice.u003cbr/u003eUkoliko imate veći tekst uvijek je bolja opcija izabrati i veće pozivnice za vjenčanje kako bi Vaš tekst mogao stati i biti lijepo raspoređen i čitak.

Da li uz sve modele pozivnica dobijam i klasičnu kovertu?

Ovde se misli na klasičnu kovertu (pismo). Određeni modeli pozivnica dolaze sa pratećim kovertama koje su uključene u cijenu pozivnica za vjenčanje.u003cbr/u003eDruge pozivnice su pak dizajnerski predviđeni da budu bez prateće koverte. Umjesto toga, te pozivnice za vjenčanje imaju omotače, futrole, presavijaju se i vežu ili imaju druge forme oblika kako bi izbegle klasičnu kovertu.u003cbr/u003e

Boja papira i vrsta papira od kojih se izrađuju pozivnice i zahvalnice za vjenčanje?

Svaka boja ima svoje značenje, ali ako nemate posebnih sentimentalnih razloga da pozivnice budu u određenoj boji, mi Vam svakako preporučujemo pozivnice u svijetlim kremastim bojama.u003cbr/u003eU našoj ponudi možete naći nekoliko vrsta papira. u003cbr/u003eUglavnom su to glatki, sjajni, sedefasti papiri, zatim glatki matirani papiri bez sjaja i reljefni, hrapavi papiri kojih ima više vrsta.

Koliko pozivnica da naručim?

Ako niste sigurni koliko pozivnica za vjenčanje Vam je potrebno naša preporuka je da broj ukupnih zvanica podijelite sa dva i tako ćete doći do približnog (grubog) broja pozivnica za vjenčanje koje su Vam potrebne.u003cbr/u003eNaš savet je i da poručite 10—15 komada više ako nemate precizan broj zvanica.u003cbr/u003e

Kako da sastavim tekst za pozivnice?

Informacije u tekstu pozivnice mogu biti poredane hronološki ili po važnosti, ali ono što je zapravo najbitnije jeste da u tekstu budu sadržani svi podaci jer sama suština pozivnice za vjenčanje bez obzira na njen izgled to jeste zapravo tačno informisanje Vaših zvanica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *